SUS-Ateliers start met de bouw van Natuureducatiecentrum Zwijndrecht

10 september, 2018 door SUS Ateliers Gepost in Geen categorie

De eerste stappen voor de realisatie van het bezoekerscentrum zijn gezet!

Foto 07-09-18 15 06 47

Ko0myMP qarqkP4

 

 

Na een intensieve voorbereiding van het SUS-Ateliers is het dan zo ver! Het veld waar het educatiecentrum komt wordt bouwrijp gemaakt. Vrijdag is een brug gelegd voor de aanvoer van bouwmaterialen naar het bouwterrein en binnenkort wordt de eerste plaat gelegd, geen eerste paal dus.

 

Korte geschiedenis

Het bezoekerscentrum wordt gebouwd in het natuurpark Hooge Nesse. Dit natuurpark is ontstaan op een oud slib-depot. Op dit slib-depot heeft zich een uniek gebied ontwikkeld waar bomen, planten en dieren weer een plaats hebben gekregen. Om deze reden is er ruim twee jaar geleden binnen de minor van SUS een prijsvraag gehouden. Het ontwerp dat toen gekozen is wordt nu dus in uitvoering gebracht. Een leuk detail is dat 2 studenten die het toentertijd hebben ontworpen het project ook uitvoeren. Nick Boogaards zal vijf dagen per week op de bouwplaats te vinden zijn in nauwe samenwerking met Gerard Scheele die de werkvoorbereiding verzorgd.

 

Het ontwerp

Het ontwerp is gebaseerd op circulaire pijlers die de SUS-Ateliers hanteert: warmte, elektriciteit, water, ecologie en materialen. De warmte wordt opgewekt door warmte matten die op een diepte van ca. 1 m liggen en de warmte van de aarde naar het gebouw transporteren. Elektriciteit wordt opgewekt met zonnepanelen en een klein windmolentje. Studenten van de opleiding watermanagement zullen het onderdeel water op zich nemen. Op het moment zijn ze bezig het watersysteem te dimensioneren en zullen deze uiteindelijk ook zelf gaan bouwen!

De integratie van de ecologie in dit project staat centraal. Het centrum dient ervoor om de connectie van natuur en mens te versterken. Het dak van het centrum is een beloopbaar dak en vormt letterlijk de brug van de bewoonde wereld naar het natuurgebied. Het gebouw bied een educatieruimte aan waarin de flora en fauna van het gebied worden toegelicht en heeft ruimte voor tentoonstellingen en kleinschalige horeca. Zo wordt een breed publiek aangesproken bestaande uit onderwijsinstellingen, bedrijven, recreanten en sporters van alle leeftijden. Om de ecologie van de omgeving zo min mogelijk te verstoren is er gekozen voor het toepassen van zoveel mogelijk biobased materialen. Een aantal van die biobased materialen worden hergebruikt uit sloopprojecten en krijgen zo een tweede bestemming. Zo worden hergebruikte massiefhoutenwanden op maat gezaagd en ingepast in het ontwerp.  Met alleen biobased worden toxische stoffen uitgebannen en heeft het gebouw een positieve impact op de gezondheid van mens en natuur.

 

Integrale bouw

Bij dit project wordt gebouwd zonder een aannemer! Dat is een nieuw concept in de bouw waar de SUS-Ateliers vorm aan geven. Voor de studenten een spannende uitdaging die een uiterste concentratie en heldere communicatie vereist. Een groep van 8 stagiaires binnen het SUS-Ateliers, onder begeleiding van de afgestudeerde studenten Nick en Gerard verzorgen de coördinatie van de bouw. Ze zullen samenwerken met MBO studenten van het DaVinci college. De MBO studenten verzorgen de prefab bouwelementen waarmee gebouwd gaat worden. De opleiding ICT van het HBO verzorgd computergestuurde meetapparatuur en de afdeling watermanagement werkt het watersysteem uit. De opdrachtgever Stichting de Hooge Nesse/Veerplaat wordt nauw betrokken bij de voortgang van het project. Door verschillende opleidingen en daarmee expertise te combineren ontstaat er een integraal gebouw.

 

De bouw

Eigenlijk is de bouw al een semester bezig, dit gebeurd alleen niet op de plaats waar het centrum komt te staan. In de circulaire HUB die een halfjaar geleden werd geopend in Zwijndrecht wordt al hard gewerkt. MBO studenten maken prefab elementen van de biobased hergebruikte wanden. Hiermee zal het bouwen op locatie versneld worden omdat de element geprefabriceerd zijn en direct gemonteerd kunnen worden. Zoals eerder vermeld wordt er in het project geen eerste paal de grond ingeslagen. De SUS-Ateliers zullen gebruik maken van hergebruikte stelconplaten i.c.m. een stalenconstructie. Het feest moment bij dit project zal dus plaatsvinden bij het plaatsen van de eerste plaat.

 

Benieuwd naar de vordering?

Hou dan het twitter account in de gaten van NEC: https://twitter.com/NatuurZ

Onze Facebook pagina: https://www.facebook.com/susateliers/

Of de site: www.susateliers.nl

 

Aan een nieuwe site wordt hard gewerkt, daar binnenkort meer over!