UITWERKEN PROTOTYPES IN VOLLE GANG

24 oktober, 2018 door nick boogaards Gepost in Geen categorie

In de vakgroep Bouw en Innovatie (ook wel de SUS-Ateliers) worden innovatieve bouwstenen ontwikkeld. De vakgroep maakt onderdeel uit van de opleiding Bouwkunde aan de Hogeschool Rotterdam. Het ontwikkelen van innovatieve bouwstenen is niet alleen binnen de SUS-minor een vast gegeven, vanaf dit jaar is het onderdeel van het nieuwe curriculum binnen de opleiding bouwkunde.
 
Het nieuwe curriculum
Het nieuwe curriculum van bouwkunde beslaat 6 kwartalen die de student aan alle facetten van de bouwkunst introduceert, zo ook innovatie. In kwartaal 5 maken de studenten kennis met de innovaties die zich in de bouw voordoen. Denk bijvoorbeeld aan studio RAP die met behulp van computer programmatie een volledig nieuwe dimensie aan architectuur weet te geven of de vlinder diagram van de Ellen MacArthur Foundation, over de Circulaire Economie, die randvoorwaarden stelt voor het gebruik van grondstoffen en materialen. Met deze inzichten en technieken zullen studenten de aankomende weken nieuwe bouwstenen ontwikkelen.
 
OP 5 innovatieve bouwstenen
Op dit moment zijn ca. 180 studenten bezig met het ontwikkelen van prototypes met de kennis die ze hebben opgedaan het afgelopen kwartaal. De prototypes worden ontwikkeld voor projecten van de SUS-Ateliers die daadwerkelijk worden uitgevoerd. Zo wordt er voor bijvoorbeeld het project de Kayakclub een gevelopbouw ontwikkeld waarbij alle materialen herbruikbaar zijn. Voor het project Natuureducatiecentrum Zwijndrecht wordt een wand ontwikkeld die opgebouwd is uit hergebruikte tafelbladen. Betonelementen die door studenten zelf zijn gestort dienen nu als basis voor een te ontwikkelen gevel opbouw voor het project Circulaire Wijk Zwijndrecht. In totaal worden er 25 bouwstenen in drie weken ontwikkeld.
 
Op deze blog zullen wij twee keer per week een bouwsteen uitlichten met een verhaal van de studenten. Waar liggen de knelpunten en waar halen ze het enthousiasme vandaan. Op 9 november zal er een feestelijk moment plaatsvinden waarin de winnaar van het prototypen project bekend zal worden gemaakt.
 
Opleiding Bouwkunde, Hogeschool Rotterdam RDM Centre of Expertise Hogeschool Rotterdam
facebook2facebook1