Even voorstellen: Aaron Alakopsa & Tim Karels

14 december, 2018 door SUS Ateliers Gepost in Stage

De SUS-Ateliers

‘Het is eigenlijk wel grappig hoe we hier zijn gekomen’, vertelt Aaron. ‘Ik had op Hint (Hogeschool Rotterdam intranet) een bericht gezien van de SUS-Ateliers. Toen ik later op sollicitatiegesprek kwam werd mij gevraagd of ik Tim kende’. Voor Tim geldt hetzelfde. ‘Ook ik ben via Hint terecht gekomen bij de SUS-Ateliers. ‘Aaron en ik kennen elkaar maar wisten eerst niet dat we hier beide gingen solliciteren’. Zowel Aaron als Tim zijn studenten Watermanagement aan de Hogeschool Rotterdam. Het project Circulaire Parkkade is wat hun enthousiasme heeft gewekt voor een stage bij de SUS-Ateliers. Momenteel werken Aaron en Tim aan het project Natuureducatiecentrum Zwijndrecht.

IMG_1660

Natuureducatiecentrum Zwijndrecht

Terwijl de bouw van het Natuureducatiecentrum in volle gang is buigen Aaron en Tim zich over een belangrijk onderdeel van één van de installaties, de waterzuiveringsinstallatie. Het educatiecentrum is op veel verschillende aspecten zelfvoorzienend, zo ook in water. Een circulair watersysteem wordt door beide heren ontworpen, technisch uitgewerkt en zelf gebouwd!

Waterzuiveringsinstallatie

Er wordt een waterzuiveringsinstallatie gebouwd die zo min mogelijk gebruik maat van schoon drinkwater. Hemelwater wordt opgevangen op het dak van het gebouw om toiletten mee door te spoelen. Het afvalwater wordt gereinigd zodat dit weer hergebruikt kan worden in het gebouw zelf.
Bij aanvang van de stage was het voor beide heren nog niet geheel duidelijk hoe dit systeem in z’n werk gaat. Ze zijn om deze reden begonnen met een literatuurstudie om vervolgens de eisen te onderzoeken die aan een systeem als dit kleven. Aan de hand van deze twee onderzoeken is er een ontwerpvoorstel gedaan dat na goedkeuring verder uitgewerkt wordt. Aan het eind van de stage staat de daadwerkelijke uitvoering op de planning en eventueel ook nog een analyse naar de werking van de filter.

Leren door te ploeteren

Aaron vertelt dat onderzoeken voor de SUS-Ateliers hem nog niet bekend was. ‘Dat maakt het soms erg lastig, je onderzoekt tot dat je er bij neervalt. Ondanks dat dit lastig is, vinden ze het wel ontzettend leuk’. Tim, die de regelgeving met betrekking tot watersystemen een interessant onderdeel vindt, erkent dit. ‘Het is soms erg lastig de regelgeving letterlijk te interpreteren, soms moet ik het meerdere malen lezen. En dan die uitzonderingen… Dit kunnen er wel tien op één geschreven regel zijn’.
Ook zijn ze te spreken over de vergaderingen. ‘Daar hebben we allebei zoveel geleerd. Op school is iedereen toch wat sneller afgeleid en zijn de notulen vaak niet juist. Hier moet iedereen er wel voor zorgen dat de notulen kloppen, anders krijgen we daar later problemen mee’.

Wat brengt de toekomst jullie?

Aaron vindt de politiek tussen verschillende partijen erg interessant, maar zijn echte passie ligt bij klimaatadaptie en de engineering van deze ingrepen. De schaal van de projecten maakt hem wat dat betreft niet uit, zolang er maar geen regelgeving aan te pas komt!
Wat dat betreft zijn ze samen een goed team. Bij Tim is de interesse voor regelgeving groter. ‘Niet puur en alleen de regelgeving, hoor. Maar wat ik echt wil? Daar moet ik nog eens goed over nadenken’.

De circulaire principes van de SUS-Ateliers gaan ze zeker meenemen naar hun volgende stage/werkplaats!

IMG_1669

IMG_1668